maanantai 2. helmikuuta 2015

Vaatekaappi Ikean keittiöstä

Lapsen huoneeseen kokosin vaatekaapin Ikean keittiövalikoimista, eli siis Metod-järjestelmästä. Ikeaan päädyimme sillä kuvittelimme saavamme kaapin kohtuullisen edullisesti, ja ainakin saisimme juuri sellaisen kuin suunnittelemmekin säilyttäen mahdollisuuden muokata sitä jälkeenpäin. Syy tehdä rungot keittiöistä eikä vaatekaapeista oli mitoitus, vaatekaapille varattu "kolo" oli jäänyt aavistuksen vajaaksi mitoitetusta 175 sentistä leveydeltään, jolloin Ikean vaatekaappirunkojen mitoitus ei enää sopinut. Katse käännettiin syviin keittiökaappeihin sillä syvyyssuunnassa tilaa riitti.

Kaappien suunnittelu lähti liikkeelle rungoista, koloon mahtui sopivasti vierekkäin kaksi 60cm leveää ja yksi 40cm leveä kaappi. Kaappien taakse jäävässä seinässä on yläkerran lattialämmitysputkien jakotukki, ja sen sijainti määrittelikin kaappirunkojen sijainnit toisiinsa nähden, sopivalla tähtäyksellä saatiin koko jakotukki yhden 60cm leveän kaapin sisälle. Alle laitoin 200cm korkeat kaapit ja niiden päälle 40cm korkeat syvät (60cm) seinäkaapit. Koska huonekorkeus on 245cm eivät Ikean jalat mahtuneet korkeuden puolesta kaapin alle ja jaloiksi haettiin rautakaupasta n. 5cm korkeat säätöjalat.

Kaappirunkojen sisustat täytettiin laatikoilla ja muutamalla lankakorilla, yhteen kaappiin pitää vielä hakea rautakaupasta pätkä vaatetankoa. Jakotukki saatiin hyvin piiloon laittamalla kaappiin 45cm syvä laatikko tavallisen noin 60cm syvän sijasta. Taustalevy luonnollisesti sahattiin jakotukin kohdalta pois ja nyt jakotukkiin pääsee myös helposti käsiksi nostamalla laatikon pois kiskoiltaan. 
Kaapisto ovet ja laatikot auki. Vasemmanpuoleisesta osiosta puuttuu vielä lankakoreja, keskimmäisen keskivaiheille tulee yksi matala laatikko ja oikeanpuoleiseen tyhjään tilaan laitetaan vaatetanko.
Laatikko poissa jakotukin tieltä. Myös yläpuolella oleva hyllylevy ja sen päällä oleva laatikko ovat helposti irrotettavissa, jolloin koko jakotukki tulee esille. Hyllylevystä on sahattu takareuna pois.
Alimmat laatikot saivat omat etusarjansa ja toimivat näin lelulaatikkoina, kun taas näiden päällä olevat ovet jatkuvat kattoon saakka peittäen sekä kaapin yläosan että ylhäällä olevat pikkukaapit. Ovien takaa löytynee tulevaisuudessa pääosin vaatteita. Kun lähdin ideoimaan näitä olin varma että jossain vaiheessa totean ettei suunnitelma toimikaan, ja niinpä olen ostanut tarvikkeet vähän kerrallaan käyden viime viikkojen aikana Ikeassa aika monta kertaa :) 
Kaapisto ovet kiinni. Jakotukin eteen kuuluu myös laatikko, se oli kuvaushetkellä siirretty pois sähkömiehen tieltä.
Mikä oli hommassa vaikeinta? Ehdottomasti sisälaatikoiden sijoittelu ja saranoiden huomioonottaminen. Hain ovet Ikeasta vasta viimeisimmällä visiitilläni ja jostain syystä joko saranoiden paikat ovissa poikkesivat ohjeista tai sitten en ollut osannut tulkita ohjeita. Joka tapauksessa ovien hakemisen jälkeen laatikot vaihtoivat paikkojaan vielä kerran jotta saranat saatiin mahtumaan paikoilleen. Muuten tämä "kokeile ja ylläty" -menetelmä toimi hienosti, tarvittavan laatikkomäärän ja -kokojen laskeminen etukäteen ei olisi kyllä onnistunut. Ikean suunnitteluohjelmastakaan ei ollut apua kun sen toimivuus Macilla Nyt kun kaappi alkaa olla valmis täytyy todeta että hyvä tuli, vaikkakaan ei niin halpa kuin ajattelin. Toisaalta kun kaappi on täynnä laatikoita niin hintaa tulee väistämättä.  Muutama laatikko ja kori pitäisi vielä hakea, sekä löytää jonkinlaiset lapsenomaiset vetimet kruunaamaan kokonaisuus.

2 kommenttia:

  1. Tätä samaa Keittiökaapista-vaatekaapiksi ideaa olen minäkin suunnitellut meidän tytön huoneeseen. Mies ei ihan vielä lämmennyt ajatukselle...

    VastaaPoista
  2. Ikeaa mekin aiotaa näissä hyödyntää. Onneksi se löytyy vain 20 km päästä. Lisäsin sinut omalle raksa-aikaiselle blogilistalleni. Tervetuloa poikkemaan.

    VastaaPoista