tiistai 26. elokuuta 2014

Raksaviikko nro 21

Jos raksalla on ollut vähän hiljaiseloa niin viime viikolla oli tohinaa senkin edestä. Viikon kohokohta oli ehkä takan saapuminen, nyt meillä on takka pystyssä ja piippu vain puuttuu. Takan ostimme Suomen sisustustakasta ja siinä on Schmidin valmistaman takkasydämen ympärille koottu meille mittojen mukaan tehty kuori. Kaksi päivää sen pystyttämisessä kesti ja pinnoitus jätettiin odottamaan.
Takka valmiina omalla paikallaan.
Runkourakoitsijan osaltakin hihat heiluivat, viime viikolla kiinnitettiin ja teippailtiin höyrynsulut yläpohjaan ja tehtiin alaslaskettujen kattojen koolaukset lähes koko taloon. Epäsuora valaistus aiheutti hieman lisää mietittävää ja jouduimmekin teknisistä syistä, eli höyrynsulkumuovin kiinnitysten ja teippausten takia, siirtämään muutamien valojen paikkaa pois ulkoseiniltä sisäseinille.
Yläpohjan höyrynsulkua, teippauksia ja ykköskerroksen katon alaslaskurunkoja.
Viime viikolla valmistui myös kellarin kylpyhuoneeseen "tuplaseinän" toinen puolikas. Meillä suihku tulee ulkoseinälle ja koska halusimme shampootelineet seinään upotettuina, lisättiin seinäpaksuutta sisäseinäharkkorivin verran. Tosin käytimme tähän Lakan 88mm harkkoja sillä Ruduksen valikoimissä 100mm harkko on ohuin vaihtoehto. Tähän samaan extrapaksuuteen uppoaa kätevästi myös suihkun sekoitin. Kolojen paikat ja koot yritettiin optimoida seinään tulevaa 300x600 laattaa ajatellen, aika näyttää miten hyvin onnistuimme. Samalla kertaa valmistui myös toinen saunan puoliseinistä. Tämä jätettiin aiemmin odottamaan päätöstä shampoohyllyjen sijoittelusta, sillä toinen vaihtoehtomme olisi ollut niiden tekeminen saunan lauteiden alle vastaavalla tuplaseinätaktiikalla.
Vasemmalta oikealle shampootelineet seinässä, "tuplaseinä" saunasta kuvattuna ja saunan puoliseinät. Saunan seinän yläosa ja ovi tulevat olemaan lasia.
Lisäksi kaksi levyrakenteistä väliseinäämme, kakkoskerroksen makuuhuoneiden välinen seinä ja kellarin varaston seinä, saivat rungot. Valitsimme tehdä nämä levyrakenteisena helpomman purettavuuden takia. Jos joskus väliseiniä puramme, tuntuvat nämä kaksi todennäköisimmiltä.
Kellarin levyrakenteisen väliseinän runko. Toisella puolella seinää on varasto ja toisella harrastus-/yleishuone.
Tommi on viettänyt tovin jos toisenkin valettujen seinien roilotuksia ja kevyissä väliseinissä olevien rasioiden reikiä tukkiessa. Tähänkin on varmaan miljoona eri tapaa, mutta meillä homma hoidettiin siten että rasiat kiilattiin ensin puukiiloilla paikoilleen, sitten reilu tujaus uretaania perään, odoteltiin uretaanin kuivumista, poistettiin kiilat, ja lopuksi sudittiin noin sentin kerros laastia päälle. Laastia on kulunut lukuisiä säkkejä mutta suurin osa rasioista taitaa olla nyt valmiina tasoittajalle.
Vasemmalla kevyen rasia kevyessä väliseinässä kiilattuna paikalleen ja kiinnitettynä uretaanilla. Oikealla toinen rasia on saanut jo laastinkin pintaan.
Koko kesän piilossa olleet kotilot ovat myös löytäneet takaisin raksalle. Vime kesänä niitä näkyi paljon mutta tämä yksinäinen kulkija oli tämän kesän ensimmäinen.
Välillä mietin pitäisikö nämä häätää pois vai tutkia mahdollisuutta niiden hyödyntämiseen keittiössä. Jos joku tunnistaa lajin tai osaa kertoa hyvän reseptin otetaan kaikki tiedot ilolla vastaan.

maanantai 25. elokuuta 2014

Raksaviikko nro 20

Tuntuu että raksalla on vähän hiljaiseloa, vaikka tapahtuuhan siellä koko ajan. Raksaviikolla 20 yläpohjassa kulkevat ilmastointiputket saivat eristeet ympärilleen ja muissa kerroksissa lisää sekä ilmastointi-, vesi- että viemäriputkia löysi jälleen paikkansa. Kattojen alaslaskuja on myös aloitettu ja kodinhoitohuoneessa alakatot ovat jo valmiina. Autokatos on myös edistynyt, mutta saa nyt jäädä hetkeksi odottelemaan jotta alaslaskut saadaan kuntoon ennen tasoittajan saapumista.
Eristettyjä putkia yläpohjassa.

Kodinhoitohuoneen katossa koolaukset ovat valmiit.
Pahoittelut huonosta kuvanlaadusta, ikkunan edessä oleva paksu pressu pimentää huoneen tehokkaasti.

tiistai 19. elokuuta 2014

Raksaviikko nro 19

Raksaviikko nro 19 oli ja meni. Saimme kaiverrettua loputkin ikkuna-aukkojen styroksit pois ja aloitettua kakkosnelosten kiinnityksen koloihin. Runkourakoitsijamme aloitteli katosten tekoa, pystyyn nousi takapihan katos ja sisääntulokatos, ulkovaraston kattorakenteet ja autotallikin jo aika pitkälle. Näihin Tommi sitten naputtelee ponttilaudat kattoon kunhan ehtii.
Välineistöä korkeanpaikantyöskentelyyn (nyt olemme jo pystyttäneet telineet).
Takapihan katos lähtee nousemaan.
Tässä sama katos odottelee ponttilautoja katolleen. Katos vaikuttaa paikallaan juuri sopivan kokoiselta ja aurinkoistakin terassia varten jää viereen vielä hyvin tilaa. Keittiötä se kyllä pimentää yllättävän paljon.
Sisääntulokatoksessa ja ulkovarastossa ponttilaudatkin ovat jo osittain löytäneet kattoon.
Autokatoksen runko on kasassa.
Hieman ikäviäkin asioita sattui. Tommi tipahti terassin katoksen päältä kolme metriä, mistä tuloksena maailmankaikkeuden kipein takamus sekä parin viikon buranakuuri. Onneksi alla oli pelkää soraa, sillä ainekset pahempaankin olivat olemassa. Olkaahan siis varovaisia raksalla!

torstai 7. elokuuta 2014

Raksaviikot nro 16, 17 ja 18

Raksaviikkojen päivitystahti on hieman hiipunut lomien myötä, sekä meidän että runkourakoitsijan. Jotain viime viikkoinakin on kuitenkin raksalla tapahtunut. Ykkös- ja kakkoskerros ovat saaneet betonivalut lattiaan, ne teki Betonilattiatyöt M. Pussinen kuten kellariinkin. Muutaman päivän lattiat olivat muovitettuina ja nyt ovat jo päässeet hyvän aikaa kuivumaan. Lisää LVI-putkia on löytänyt paikoilleen ja tekniikkakuiluissa alkaa olla jo täyttä. Itse olemme askarrelleet apukarmeja ikkuna-asennusta varten, kaksi ikkunallista styroksia on vielä koverrettavana ennen kakkosnelosten kiinnitystä. Hommaa siis riittää.
Yläkerran makuuhuoneen ja ykköskerroksen olohuoneen lattiat muoveissa. Ikkunan edessä olevan pressun tarkoitus on sekä estää sateen tuleminen sisään, että varjostaa lattiaa ja vähentää hieman ilman virtausta etteivät lattiat kuivuisi liian nopeasti.
Apukarmien asennus alkoi kolon paikan mittaamisella, merkitsemisellä ja reunojen sahaamisella. Niiden jälkeen oli vuorossa armoton kaiverrus ja kaapiminen.
Vasemmalla styroksit poistettu, keskellä kakkosneloset mallattuna paikoilleen ja oikealla samat puut kiinnitettyinä.
Vasaran lisäksi nämä olivat meillä tärkeimmät työkalut.

maanantai 4. elokuuta 2014

Raksaviikko nro 15

Raksaviikon 15 runkourakoitsijamme oli lomalla ja mekin yritimme lepäillä ainakin osan viikkoa. Raksalla silti tapahtui. Yläkerran ja portaiden lasikaiteet tulevat meille Zetalta, ja näistä on tulosssa ihan oma postauksensa myöhemmin. Raksaviikolla 15 Zetan asentaja kävi laittamassa paikoilleen yläkerran suorien kaiteiden asennusprofiilit, jotka meillä upotetaan lattiavaluun. Lisäksi LVI-asentajamme on asentanut taas lisää putkia. Tom Allenin asentajat kävivät myös laittamassa lattialämmitysputket paikoilleen. Yksi meidän omista "urakoistamme" oli lattialämmitysputkien kiinnikkeiden painelu matalaksi, etteivät kiinnikkeet vahingossa pistäisi valun läpi pintaan. Tommi myös valmisteli lattian takan kohdalta. Siihen ei tullut styroksia kuten muualle, vaan ontelon ja valun väliin tuli paksuhko kumimatto ja sen päälle normaali verkotus ja toinen verkotus 8mm verkolla. Tässä vielä raksaviikkoa 15 kuvina.
Zetan asentama lasikaiteen kiinnitysprofiili valmiina odottamassa lattiavalua.
Lattailämmitysputkia yläkerran vessassa. Lattiakaivoa ei ole vielä kiinnitetty. Lattiassa menevä sininen putki on bideesuihkulle.
Näitä lattialämmitysputken kiinnikkeitä tuli paineltua matalaksi.
Takan kohdalle tullut kumimatto on paikoillaan, verkot vielä puuttuvat.